Uusi suunnannäyttäjä Pirkanmaan julkiseen taiteeseen
Lamminrahkan eteläosien julkisen taiteen, unelmien viherympäristön ja tapahtumien yleissuunnitelma mahdollistaa kattavan julkisen taiteen ja tapahtumakulttuurin uuteen kaupunginosaan
Lamminrahka on uusi, noin 8000 asukkaan ja 1000 työpaikan kaupunginosa, joka rakentuu tulevina vuosina Tampereen ja Kangasalan rajalle, Lahdentien vt12 pohjoispuolelle. Yhdessä Tampereen puolelle rakentuvan Ojalan uuden kaupunginosan kanssa alueet muodostavat noin 13 000 asukkaallaan yhden Tampereen seudun merkittävimmistä uusista asuin- ja työpaikka-alueista.
Viihtyisään kaupunkiympäristöön ja rikkaaseen luontoympäristöön liittyvästä julkisesta taiteesta on tulevaisuudessa tarkoitus tehdä yksi Lamminrahkan vetovoimatekijöistä. Public Art Agency Finlandin Kangasalan kaupungille laatima julkisen taiteen, unelmien viherympäristön ja tapahtumien yleissuunnitelma avaa, kuinka tähän tavoitteeseen päästään käytännössä, ja kuinka siihen johtavat askeleet liittyvät yhteen sujuvaksi prosessiksi.
Kaupunginlaajuisesta strategiasta paikalliseen, konkreettiseen taideohjelmaan
Nyt valmistunutta, Lamminrahkan kaupunginosaan syventyvää ohjelmaa edeltää Kangasalan kaupunginvaltuuston maaliskuussa 2020 hyväksymä taide- ja ympäristöohjelma – Lumoava Kangasala -ohjelma. Lumoava Kangasala -ohjelmassa on tunnistettu taiteen ja unelmien viherympäristön osalta koko kaupunkia koskevia teemoja, sekä otettu kattavasti kantaa taidehankintojen malleihin ja rahoitukseen. Nyt laadittu suunnitelma nojaa näihin jo laadittuihin periaatteisiin ja syventää ja tarkentaa niitä Lamminrahkan julkisen taiteen toteutusta ja käytäntöjä konkreettisesti ohjaavaksi työkirjaksi kaikille alueen toimijoille.
Työssä on syvennytty Lamminrahkan erityispiirteisiin ja tulevan asuinalueen kaupunkikuvallisiin tavoitteisiin, ja johdettu näistä alueellisia taiteen ja unelmien viherympäristön toteutuksen periaatteita sekä ehdotuksia teosten luonteviksi painopisteiksi alueella. Pysyvien teosten lisäksi on ideoitu runsaasti mahdollisia kulttuuritapahtumia ja väliaikaista taidetta, jotka toisaalta nostavat Lamminrahkan ja koko Kangasalan profiilia tapahtumakaupunkina, ja toisaalta rakentavat yhteisöllisyyttä ja kuulumisen kokemusta alueen pikkuhiljaa kasvavalle asukasjoukolle. Näiden lisäksi on kuvattu, kuinka taiteen hankintaprosessit etenevät vaihe vaiheelta sekä avattu eri tahojen rooleja. Alueen taiteen rahoituksen ja toteutuksen aikataulut on vaiheistettu siten, että ne kulkevat luontevasti käsi kädessä alueen suunnittelun ja toteutuksen rytmissä.
Harkittua taiteen sijoittelua
Kolme keskeistä ja toistuvaa kysymystä alueellisessa, julkista taidetta koskevassa suunnittelussa ovat: Mitä, Minne, ja Miksi? Lamminrahkassa näitä kysymyksiä on lähestytty seuraavilla tulokulmilla:
Missä ovat paikat, joihin laajat ihmisjoukot pysähtyvät oleilemaan, tai jotka ovat näkymisensä puolesta erityisen merkittäviä?
Millä paikoilla on riski muuttua erityisen ikäviksi tai ankeiksi? Onko osa näistä hyväksyttävissä sellaisenaan ja itse asiassa parempi jättää taiteelta syrjään? Onko osa kohennettavissa luontevalla tavalla taiteen keinoin?
Minkä tyyppinen teos tai maisemallinen ratkaisu voisi kussakin paikassa luoda juuri sille paikalle luontevan, sille sopivan tarinan? Missä kaivataan suurta, missä kuiskaaminen riittää?
Kuinka Lumoava Kangasala -ohjelmassa on linjattu Lamminrahkan julkisen taiteen painopisteistä – miten näitä ajatuksia voitaisiin viedä eteenpäin?
Alueelle laadittiin näiden kysymysten pohjalta yhteensä kymmenen taiteen sijoituspaikkaa, sekä näille alustavat tavoitteet. Osa kohteista on moniosaisia, ja alla olevalla kartalla esimerkiksi kohde 6 kuvaa alueen muuntamoihin kytkeytyvää, moniosaista teosta, joka tulee jatkumaan tarinana muuntamosta toiseen. Tarkemmin kohteisiin ja niiden alustaviin konsepteihin voit tutustua taideohjelmassa, jonka saat omaksesi pdf-muodossa tämän sivun lopusta.
Kohde 11 on merkitty kartalle sydämellä - ”Yleisön pyynnöstä” on alueen rakentumisen loppuvaiheeseen ajoittuva taidekilpailu, jossa alueen asukkaat saavat valita, mikä paikka kaipaisi teosta. Taidekilpailu järjestetään tämän palautteen pohjalta. Näin halutaan paitsi antaa ääni uusille asukkaille, myös ottaa huomioon alueen kehittymisen ennakoinnin rajallisuus – kaupunki kehittyy orgaanisesti, ja yllättäville ideoille on hyvä varata tilaa.
Monipuolista tapahtumakulttuuria koko Pirkanmaalle- sekä uniikisti oman kylän väelle
Alueelle on ohjelmatyön osana ideoitu monipuolista tapahtumakulttuuria, jonka toteutukseen on varattu noin 1/8 alueen taiteen kokonaisbudjetista. Monipuolinen tapahtumakulttuuri nostaa koko Kangasalan profiilia tapahtumakaupunkina ja lisää samalla kiinnostusta Lamminrahkaa kohtaan uutena asuinalueena. Mukana on paitsi perinteisellä tavalla toteutettavia tapahtumia, myös uusia medioita hyödyntäviä, lisätyn todellisuuden avulla kokonaan tai osittain verkossa syntyviä tapahtumia, kuten metsään sijoittuva äänipolku, jossa tiettyihin paikkoihin kytkeytyy omalta puhelimelta kuunneltavissa olevia tarinoita tai teoksia. Näin on mahdollista tuoda kiinnostavaa taidetta luontoympäristön keskelle ja samalla säilyttää metsä luonnontilaisena.
Vaikka osa tapahtumista on suunnattu laajemmin koko Pirkanmaalle, on osa suunniteltu juuri tämän alueen asukkaiden iloksi, kuten perheiden taide- ja metsäkerho, sekä jokavuotinen Syyskuun juhla.
Milloin hankkeet käynnistyvät, ja kuinka taiteilijat valitaan?
Taiteilijavalinnan tavat seuraavat Lamminrahkassa kunkin taidekohteen tavoitteita. Tulevina vuosina tulee toteutumaan sekä portfoliohakuja, että avoimia taidekilpailuja. Koulukeskuksen kilpailu käynnistyi syksyllä 2020 ja on parhaillaan käynnissä, ja seuraavat kilpailut avautunevat taitelijoille vuoden 2021 lopulla. Kaikki kilpailut toteutetaan Suomen Taiteilijaseuran sääntöjen mukaan, ja niistä ilmoitetaan Suomen Taiteilijaseuran kilpailuja koskevalla sivustolla, sekä heidän uutiskirjeissään.
Monialaisella tiimillä julkisen taiteen ja viherympäristön erityisosaamista
Kuten kaikissa Public Art Agency Finlandin laatimissa taideohjelmissa, myös tässä oli käytössä monialainen, eri taiteenlajien ammattilaisista koostuva tiimi. Monialaisella yhteistyöllä varmistetaan, että toteutuva julkinen taide on aidosti laadukasta ja ammattimaisesti toteutettua. Hyvä julkinen taide on paitsi aidosti yleisönsä kohtaavaa ja paikkaan kytkeytyvää, myös ammattinäkökulmasta korkeatasoista. Siksi käytämme aina eri alojen ammattilaisia monipuolisten näkökulmien yhteensovittamiseksi. Mukana tiimissä tässä ohjelmassa olivat:
Maija Kovari - Maija Kovari on koulutukseltaan sekä arkkitehti, että kuvataiteilija. Hänellä on yli kymmenen vuoden kokemus taidekentällä toimimisesta sekä ammattitaiteilijana, että tuotannollisissa rooleissa taideorganisaatioissa. Kovarin viimeisimpiä pysyviä julkisen tilan teoksia ovat esimerkiksi Tampereen kaupungin 240-vuotisjuhlallisuuksiin valmistunut Kosken kuulemat, sekä Tampereen Ranta-Tampellan muistilistoista koostuva teos Tärkeitä asioita. Arkkitehtina Kovari on erikoistunut julkisen tilan suunnitteluun, jossa hänellä on kokemusta eri tarkkuustasojen kaavasuunnittelun lisäksi julkisen tilan detaljitason suunnittelusta, sekä yhteistyöstä mm. katu- ja liikennesuunnittelun kanssa. Kovari toimii Public Art Agency Finlandin toimitusjohtajana ja tämän taideohjelman projektipäällikkönä.
Krista Muurinen - Krista Muurinen lukeutuu Suomen maineikkaimpien maisema-arkkitehtien joukkoon, ja hänen luotsaamansa Maisema-arkkitehtuuritoimisto Maanlumo kentän luotetuimpiin toimistoihin. Viimeaikaisiin projekteihin kuuluvat mm Helsingin Kalasataman maisematilojen laaja-alainen suunnittelu, jonka puitteissa Kalasataman keskus Redin julkisen puistokansi ’Bryga’ sai vuoden ympäristörakenne -palkinnon vuonna 2019. Jyväskylässä Muurisen käsiala näkyy monipuolisesti Kankaan alueella, kaupunginosassa, joka tunnetaan myös kattavasta ja kunnianhimoisesta julkisen taiteen ohjelmastaan. Tampereen Ranta-Tampellan lumoavat, vettä ja uutta kanavaa herkästi rajaavat uudet maisematilat kuuluvat Maanlumon viime vuosien töihin Pirkanmaalla. Muurinen toimi hankkeen työryhmässä viherympäristön asiantuntijana.
Johanna Havimäki - Hurmaavilla eläinhahmoillaan mainetta niittänyt kuvanveistäjä Johanna Havimäki on myös tuottanut ja kuratoinut useita taidetapahtumia ja vaikuttanut taidealan järjestöissä. Havimäen teoksia on tänä päivänä useiden kuntien, museoiden sekä valtion kokoelmissa ja hän on myös työskennellyt laaja-alaisesti graafisena suunnittelijana ja kuvittajana erilaisissa kulttuurialojen hankkeissa. Havimäki toimi Lamminrahkan ohjelman laatimisessa vastaavana tuottajana ja vastasi myös ohjelmaan luodun kuvasisällön, kuten havainnollistavien kaavioiden ja karttojen tuottamisesta osaksi tilaajan puolelta toimitettua graafista taittopohjaa. Johannan käsialaa ovat mm. Mikkelin taideohjelman, sekä Espoon Keran taideohjelman herkulliset graafiset ilmeet kokonaisuudessaan.
Hankkeen tiimiin kuului lisäksi kolme eri taiteenlajin asiantuntijaa - suomalaisen nykymaalauksen kärkijoukkoon sijoittuva Saara Piispa, mediataiteen pioneeri Timo Bredenberg, ja valokuvataiteen kiinnostavimpiin nimiin kuuluva Karoliina Paappa. Oman taiteenlajinsa aktiivisina ammattilaisina he toivat kukin suunnitteluun realistisen näkemyksen oman taiteenlajinsa soveltamismahdollisuuksista kaupunkitilassa, sekä muun, taidekentän rajapintoihin kuuluvan pedagogisen, tapahtumatuotannon, osallistamisen sekä viestinnän ammattitaitonsa.
Jokainen hanke ja siihen omistautuva tiimi suunnitellaan meillä yksilöllisesti tilaajan tarpeisiin sovittaen. Ole yhteydessä niin mietitään, miten voisimme olla avuksi juuri teidän hankkeessanne - yhteystietomme löydät täältä.
Miten meillä meni?
“PAAF päätyi Lamminrahkan ympäristö- ja taideohjelman tekijäksi kilpailutuksen kautta. Referenssilista oli lyhempi kuin osalla kilpailijoista, mutta työohjelmasta paistoi vahva ammattitaito, paneutuminen ja eläytyminen tehtävään. Arviomme osui oikeaan. Lamminrahkan julkisen taiteen, unelmien viherympäristön ja tapahtumien yleissuunnitelma syntyi PAAF:lla osaavissa, monitaitoisissa ja jämpteissä käsissä. Kaikki sujui tilaajan näkökulmasta mallikkaasti: aikataulut ja budjetti pitivät ja Maija piti huolen, että lopputulos on laadukas ja huolellisesti laadittu. Erityisesti ilahdutti Maijan ja tiimin kyky eläytyä Lamminrahkan tavoiteltuun henkeen metsäluonnon keskellä kukoistavana, ihmisläheisenä kaupunkikylänä. Lopputuloksessa julkinen taide ja laadukas maisema-arkkitehtuuri yhdistyvät ainutlaatuiseksi lumovoimaksi tuoreella otteella. Yhteistyömme tämän tiimin kanssa jatkuu ja voin lämpimästi suositella heitä.”
Sanna Karppinen, Projektipäällikkö, Kangasalan kaupunki
Lataa alta itsellesi Lamminrahkan tuore ohjelma ja tutustu tarkemmin!
kannen kuva: Arkkitehtitoimisto Ahonen & Kangasvieri