Ajan kerrostumat haarautuvat poluiksi turkulaisen kuvanveistäjän Jouna Karsin tilaustyössä uuden Astra-rakennuksen aulaan

Luonnoskuva teoksesta kohti porrasaulaa viereisestä tilasta ikkunan läpi. Kuva: Jouna Karsi

Åbo Akademin Säätiön rakennuttama Astra Turun historiallisessa keskustassa vahvistaa yhteyksiä historiaan nykytaiteen keinoin. Nyt vahvistunut teostilaus asettuu jatkoksi alkuvuodesta kilpailuvoiton napanneelle Hilda Hellströmin teokselle, ja kytkeytyy alueen kattavaan taidekonseptiin ”Polttava aika”

Astran taidekokonaisuus ammentaa korttelin historiallisesta miljööstä ja sen näkyvistä ja näkymättömistä aikakerrostumista. Kattoteemana on ajatus polttavasta ajasta eli kysymys, siitä millaiset ilmiöt ja kysymykset ovat olleet tärkeitä eri aikoina, nyt, menneisyydessä ja tulevaisuudessa ja voiko eri aikojen välillä löytää yhtymäkohtia. Juuri vahvistunut teostilaus Jouna Karsilta rakennuksen aulaan tutkii ajan kerroksellisuutta ja tiedon merkityksiä omaleimaisella, ajankohtaisella tavalla.

Jouna Karsin teos rakennuksen aulassa käsittelee tiedon ja ajan kerroksellisuutta

Saarimaiset muodot, kuin maasta irti leikatut maiseman kappaleet kasvavat polkumaisiksi jatkumoiksi keskusaulan ilmatilassa. Jouna Karsin teos esittää ajan lineaarisen sijaan mahdollisuuksien saaristona, jossa menneisyys, nykyisyys ja tekemättömistä valinnoista haarautuvat polutkin ovat kaiken aikaa läsnä. Teos on luonteeltaan toisteinen, täynnä samoja kuvaelementtejä, jotka toistuvat pienen pienin muutoksin, kuin todellisuuden päällekkäiset tai toisiaan seuraavat versiot.

Teoksen kuvaama maisema on ote yliopiston historiaa. Suomen ensimmäinen yliopisto, Turun akatemia, perustettiin 1640 ja toimi pienessä rakennuksessa osana tuomiokirkkoa suojaavaa muuria. Teoksen lähtökohtana on ajatus, että tietoa tuottava laitos oli osa puolustusjärjestelmää jo keskiajalla. Tämän päivän näkökulmasta tieto osana puolustusta näyttäytyy polttavan ajankohtaisena. Toisaalta teoksen muodossa voi nähdä vertauskuvan tieteen tekemisestä itsestään, siitä, kuinka tieteellinen tieto eri versioiden kautta tarkentuu kohti totuutta.

Luonnoskuva teoksesta yliopiston ravintolatiloista katsoen. Kuva: Jouna Karsi

“Teos korostaa tiedon merkitystä tulevaisuudelle, jota emme vielä tunne, mutta jota olemme yhdessä luomassa”

Åbo Akademin toiminta siirtyy näihin tiloihin rakennuksen valmistuttua. ”Olemme nyt Suomen ensimmäisen koulun, viranomaislaitoksen ja yliopiston synnyinsijoilla. Olen syvästi liikuttunut siitä, kuinka tämä perintö on niin vahvasti läsnä Jouna Karsin teoksessa”, kuvailee Åbo Akademin akatemiajohtaja Heidi Backman. ”Samalla teos korostaa tiedon merkitystä turvalliselle yhteiskunnalle ja tulevaisuudelle, jota emme vielä tunne, mutta jota olemme yhdessä luomassa.”

Teoksen nyt valmistuneet luonnokset viitoittavat tietä toteutukselle, joka tapahtuu kuvanveistäjän käsityönä tulevan vuoden kuluessa. Sekä Jouna Karsin uusi tilausteos rakennuksen sisätiloissa, että aiemmin tänä keväänä kilpailuvoittoon noussut Hilda Hellströmin teos Passage of Time rakennuksen edustalla julkaistaan Astra-rakennuksen ottaessa vastaan Åbo Akademin opiskelijat ja yleisön syksyllä 2025. Valmistuttuaan teokset liitetään Åbo Akademin säätiön taidekokoelmaan.


Public Art Agency Finland koordinoi Jouna Karsin luonnosvaihetta tilaajan ja taiteilijan apuna ja oli mukana suorahankinnan taiteilijavalinnassa ehdottamassa kohteeseen sopivia tekijöitä. Toimistomme on myös laatinut Astran taidehankintoja ohjaavan taiteen kokonaiskonseptin Polttava aika. Lue lisää Astran taidekonseptista täältä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).


Maija Kovariblog