Hakametsä Sport Campuksen taideohjelma on valmistunut

Tampereen Hakametsän legendaarisen vanhan jäähallin ympäristöä kaavoitetaan parhaillaan monipuoliseksi pienoiskaupunginosaksi, josta löytyy puitteet niin huippu-urheilijan päivittäisiin treeneihin, kuntoliikkujan rauhoittaviin metsäkävelyihin, lasten liikuntaharrastuksiin kuin asumiseen. Hakametsä oli aikanaan Suomen ensimmäinen jäähalli ja nyt se on saanut Suomen ensimmäisen urheiluun keskittyneelle paikalle suunnitellun taideohjelman. Taideohjelma ammentaa taiteen ja urheilun yhteisistä nimittäjistä eli liikkeestä, liikutuksesta, kehollisuudesta ja yhdessä kokemisesta.

Havainnekuva tulevaisuuden Hakametsästä. Kuva: Hakametsä Sport Campus / Arkkitehdit Kontukoski Oy.

Hakametsän taideohjelman keskiössä on taiteen ja urheilun vuoropuhelun mahdollistaminen. Hakametsän tuleva julkinen taide lähtee liikkeelle taiteen ja urheilun yhteisistä nimittäjistä eli liikkeestä, liikutuksesta, kehollisuudesta ja yhdessä kokemisesta. Taide tukee Hakametsässä liikkumisen riemua, oli kyse sitten pienestä kehon sisäisestä surinasta tai koko areenan täyttävästä yhdessä koetusta jännityksestä. Taide Hakametsässä tuo näkyväksi näitä liikkumisen eri tasoja.

“Halu liikkua ja liikuttua yhdessä ja yksin yhdistää Hakametsän käyttäjiä. Hakametsässä taide kytkeytyy tähän liikkumisen ja liikuttumisen iloon. Taide luo osaltaan kiinnostavaa ja laadukasta kaupunkitilaa, josta kaiken tasoisille liikkujille löytyy oma juttu.” – Ote Hakametsä Sport Campuksen taideohjelmasta

Taiteen temaattisten lähtökohtien lisäksi Hakametsän taideohjelmassa määritellään taiteen sijoittelun periaatteet. Tässä vaiheessa teoksille ei ole päätetty tarkkoja sijainteja, vaan pikemminkin kartoitettu alueelle muodostuvien keskeisten julkisten tilojen luonteita ja taiteen mahdollisuuksia niiden osana. Hakametsässä pysyvää julkista taidetta voidaan sijoittaa esimerkiksi alueelle muodostuville aukioille, asuinkorttelin yhteyteen tai teos voi toivottaa tervetulleeksi Keltinkadun puolelta alueelle saavuttaessa. Myös digitaalisia pintoja voidaan hyödyntää taiteen esittämiseen tai taide voi asettua uuden hybridikorttelin julkisivuihin. Suunnittelun edetessä taiteen sijoittelua tarkennetaan.

Hakametsässä taidetta voidaan sijoittaa keskeisiin julkisiin tiloihin eli esimerkiksi alueelle muodostuville aukioille ja asuinkorttelin yhteyteen. Urheilun ja taiteen rajapinta tarjoaa kiinnostavat puitteet myös aineettomamman tai prosessinomaisemman teoksen toteutukselle.

Hakametsässä myös aineettomalle tai prosessinomaiselle teokselle on kiinnostavat puitteet urheilun ja taiteen rajapintojen kautta. Onhan urheilun katsominenkin jaettu hetkellinen kokemus, joka voi elää katsojien mielissä pitkään. Samoin myös tapahtumallinen tai aineeton taideteos voi muodostua merkitykselliseksi jaetuksi kokemukseksi. Väliaikaista taidetta voidaan toteuttaa rakentamisen rytmissä aikasidonnaisesti ja se voi reagoida ajankohtaisiin tilanteisiin ja tapahtumiin. Väliaikainen taide ei ole vähemmän merkittävää kuin pysyvät teokset vaan hetkessä koettava taide-elämys voi jättää pitkäaikaisen muistijäljen.

Keskeistä Hakametsän julkisessa taiteessa on huomioida myös saavutettavuuden eri tasot sekä vastuullinen taidetuotanto, johon liittyy niin sosiaalinen kuin ekologinenkin kestävyys. Taiteen keinoin voidaan myös tuoda näkyväksi ja kokeilla ekologisesti kestävämpiä toimintatapoja. Ohjelmassa tarkastellaankin taiteen toteutusprosesseja esimerkkitasolla sekä määritellään taiteen toteutuksen kannalta keskeiset toimijat Hakametsässä.


Hakametsä Sport Campuksen asemakaavan ehdotusvaiheen aineisto on nähtävillä 9.11.–11.12.2023. Tutustu Hakametsän suunnitelmiin ja taideohjelmaan Tampereen kaupungin nettisivuilla eli täällä.


Maija Kovariblog