Uusi konsepti TEOS2018 tapahtumalle
Mikä lopulta on taiteen tarkoitus? Miksi ostamme taidetta kotiimme? Miksi jokin teos miellyttää, ja toinen ei?
Teos 2018 tapahtumassa taidetta lähestytään työkaluna. Kuten työkalut yleensä, taide on väline. Sen avulla muistamme asioita, hetkiä, ja kokemuksia, jotka ovat meille tärkeitä, mutta jotka toisinaan silti katoavat mielestä. Taideteos voi tukea meitä, kun kaipaamme rohkaisua, piristystä, tai tukea murheen kohdatessa. Taide auttaa meitä elämään aitoa, itsemme näköistä ja läsnä olevaa elämää.
Näyttelyssä teokset muodostavat kymmenen erilaista teemaa, jotka soljuvat tilasta toiseen. Kukin vastaa erilaiseen tilanteeseen, jossa voisimme kaivata tukea ja työkaluja taiteesta. Yhteensä kymmenen tilan voimalla näyttelystä muodostuu kokonaisuus, josta toivomme katsojan löytävän itselleen sopivia teoksia itselleen olennaisiin tai ajankohtaisiin kysymyksiin. Teemoja ovat esimerkiksi:
Kärsivällisyys - työkaluja ajantajun palauttamiseen
Rauha - työkaluja hetkiseen tilanteeseen
Läsnäolo - työkaluja pysähtymiseen
Myötätunto - työkaluja ihmisten kanssa elämiseen
Yhteensä esillä on jopa tuhat veistosta ja grafiikan teosta suomalaisten ammattitaiteilijoiden tuotannosta.Näyttelyn teema taiteesta työkaluna pohjaa sveitsiläis-brittiläisen filosofin, Alain de Bottonin ajatuksiin taiteen merkityksestä.
“We don’t just like art objects. We are also, in the case of certain prized examples, a bit like them. They are the media through which we come to know ourselves, and let others know more of what we are really about.“ - Alain de Botton
P.S.
Ajatus, että taideteokset voisi lopullisesti asettaa kategorioihin, jotka kuvaavat niiden keskeisen sisällön, on tietenkin mahdoton - taidekokemus on aina henkilökohtainen!
Haluammekin kutsua yleisön pohtimaan, mitä teokset teille merkitsevät! Erikseen merkityt teokset liikkuvat päivän lopuksi aina sinne, minne yleisö on ne äänestänyt - seuraa teosten liikkeitä somessa!